Партнерот се повлекува во тишина во тек на расправија?

images

Како да научиме да имаме подобра комуникација со партнерот?

Ви се случило ли среде кавга со партнерот, да се повлечете и да молчите? Ви се случило ли партнерот кога ќе се вознемири да бара одговори на повеќе прашања?

Еве едно типично сценарио. Мажот во кавга со саканата се повлекува,се трга на страна и одбива да разговара на таа и било која друга тема. Жената кој е во врска со личност која се повлекува и станува тивка и затворена во себе, најчесто мисли дека е казнета со тишина. За нештата да станат покомплицирани, жената уште повеќе притиска партнерот да почне да разговара. Молчењето на мажот само отвара стари рани кај жената и тогаш се појавува оној добро познат страв да не биде напуштена. Мажот, пак, кој се повлекува, најчесто тоа го прави поради скриен страв од доминација. Жената останува со неодговорени прашања, а мажот се повлекува уште подлабоко во школката. На тој начин не си помагаат еден со друг.

Погоре наведеното сценарио е само едно од многубројните сценарија кои партнерите секојдневно ги играат. Улогите се менуваат и се најразлични.

Во основа, кавгите помеѓу партнерите, најчесто се поради една од овие три причини:
• Сигурност, односно страв од напуштање, одбивање
• Стари рани или сеќавања кои ги активира моменталното однесување на партнерот
• Секојдневни ситници (логистика, родителски ставови, финансии…).

Што можете да направите доколку вашиот партнер се повлекува во себе односно се “затвора во школкаˮ и не сака да разговара со вас и да ги разреши нештата.
• Дајте му простор на партнерот и научете како да го правите тоа
• Не се трудете да иницирате разговор доколку партнерот не сака да разговара
• Останете смирени и со „ладна главаˮ, посветете се на активности кои ќе ви помогнат да се опуштите
• Кажете му на партнерот дека ова што го правите е тешко за вас, но ќе работите и понатаму на тоа да и́/му дадете повеќе простор
• Дајте му на знење дека ќе бидете тука доколку сака да разговара, но имајте на ум дека молчењето не може да трае вечно
• Не ја сфаќајте ситуацијата лично, партнерот не го прави тоа за да ве повреди вас.

Многу е веројатно дека партнерот ќе го цени тоа што сте му дале простор и сте биле полни со разбирање во изминатиот период. Кога партнерот ќе биде спремен/а повторно да ви се приближи и да разговара со вас, зборувајте отворено за вашите чувства, како сте се чувстсвувале додека чекавте партнерот да се обрати и како е за вас кога тој/таа се повлекува во тишина. Прашајте го/ја партнерот како е за него кога му давате простор и време да размисли за нештата.

Доколку не се случи партнерите повторно да се зближат после извесен период, тогаш им е потребна помош. Партнерската терапија обично помага партнерите да научат како да ги решаваат конфликтите и како да научат да го кажат своето мислење без да го повредат другиот.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: