КАКО ДА ПРЕПОЗНАЕТЕ ДАЛИ ВАШЕТО ДЕТЕ ИМА АУТИЗАМ

Autism1

Родителите секојдневно се соочуваат со безброј прашања околу развојот на своите деца, ги споредуваат со другите деца кои се на иста возраст и стануваат загрижени доколку развојот на нивното дете не се одвива со исто темпо како кај другите деца. Првиот сигнал за загриженост кај родителите се појавува тогаш кога говорот се јавува подоцна.

Аутизмот е тема која е широко распространета во последните неколку години. Се јавува во раното детство и предизвикува нарушување во повеќе базични аспекти на развојот, како што се: развој на говорот, детската игра и интеракција со другите луѓе. Знаците и симптомите варираат и се појавуваат различно кај секое дете.

Најспецифични знаци за препознавање на аутистично нарушување кај децата се:
• Потешкотии во вербалната и невербалната комуникација
• Потешкотии во поврзувањето со светот околу себе и со врсниците
• Ригидност во однесувањето, повторување на одредени движења
• Отсуство на игра која е специфична за возраста, симплифицирана игра

Иако, пред втората година од животот на детето, аутизмот не се дијагностицира, доколку забележите дел од знаците кои се специфични за аутизмот, посетете стручно лице кое ќе направи скрининг, затоа што раната интервенција, води до подобри резултати.
Накратко, доколку забележите дел од наведените знаци, обратете се кај стручно лице.
• Отсуство на насмевка кај бебето (до 6 месец)
• Бебето не се врти во насока на звукот и не покажува интерес за блиските (до 9 месец)
• Не се одзива кога го викате по име (12 месеци)
• Не ˮбрбориˮ, односно не испушта звуци кои потсетуваат на одредени на зборови (12 месеци)
• Не покажува со прстето на одреден предмет, не мавта кога му кажувате ˮчаоˮ (после првиот роденден)
• Не изговара ниту еден збор (после 16 месеци)
• Не кажува реченица составена од два збора и не ги имитира возрасните (околу втората година)

ПРОМОТИВНО, во месец Октомври, сите цени во СОВЕТУВАЛИШТЕ МОЗАИК на 50%

Советувалиштето ги нуди следниве услуги:

Психолошки преглед на деца од 2 до 14 години

 • Доколку размислувате дали развојот на Вашето дете се движи во правилна насока
 • Доколку доцни појавата на говорот
 • Кај детето се забележуваат знаци на анксиозност
 • Има потешкотии со адаптација во градинка
 • Има училишна фобија
 • Појава на ноќни стравови
 • Хиперактивност
 • Агресивност

Советување на адолецсенти и нивните семејства

 • Проблеми со исхраната
 • Ниска самодоверба
 • Депресија

Советување и психотерапија со возрасни

 • Кај фобии
 • Појава на анксиозност и панични напади
 • Депресија
 • Брачни и семејни проблеми
 • Синдром на ˮпрегореност од работаˮ
 • Потешкотии во комуникација со спротивниот пол

Психотерапија на парови

 • Медијација
 • Помош во заедничко наоѓање на решенија
 • Подобрување на комуникација помеѓу партнерите

 

Тестирање на деца со употреба на тестови и скринизи за деца

 • Тестови за интелигенција
 • Скрининг за ран психомоторен и емоционален развој
 • Скрининг за аутизам

 

Профилирање на возрасни со употреба на психолошки тестови

 • Тестови за интелигенција
 • Проективни техники
 • Инвентари за добивање на профил на личноста

wordcloud(1) (1)

Промоција – Едукативни работилници за трудници – 990 ден.

Eдукативни работилници за трудници и мајки
3 работилници во времетрење од 6 часа (секоја работилница по 2 часа)
ПРОМОТИВНА ЦЕНА 990 ДЕН.

Периодот на очекување дете може да биде истовремено едно од најубавите животни искуства, а од друга страна, пак, може да биде период исполнет со стрес, променливо расположение, загриженост и неизвесност околу породувањето и одгледувањето на бебето. Едукативните работилници се наменети за сите трудници кои сакаат психолошки да се подготват за периодот на породување и доаѓање на новороденчето на свет. Бидејќи  бременоста носи предизвици, психолошката едукација е одличен метод преку кој се учат техники за намалување на анксиозноста и неизвесноста, се прави психолошка подготовка за полесно и помалку стресно породување како и полесно пребродување на периодот на адаптација со новороденчето.

На работилниците може да учествуваат и мајки кои го поминале породувањето, а сакаат да се подготват за се́ што ги очекува натаму. Преку едукативните групи се учи како полесно да се одговори на потребите на бебето, се помага во зајакнување на врската помеѓу партнерите и наоѓање заеднички јазик околку одгледувањето на детето.

На работилниците ќе стане збор за породувањето, доењето, емоциите, за постпородилната депресија и како полесно да ја препознаеме. Ќе зборуваме за тоа што ве очекува во првата година помината со вашето бебе. Ќе имате можност да учите искуствено и да се запознаете со трудници и мајки кои сакаат да дознаат повеќе за своите доживувања, стравови и да споделат убави искуства.

Минимален број на учесници на работилниците е три (3).

Работилниците се предвидени да започнат во октомври, а термините ќе бидат договорени дополнително. За подетални информации јавете се на 075 22 11 02 или на mozaik.sovetuvaliste@gmail.com

Работилниците ги води м-р Надица Скепароска-Петковска, психолог и практикант на трансакциска психотерапија. Работилнците ќе се одвиваат во пријатната атмосфера во просториите на Советувалиште Мозаик.
index