Децата и разводот

Разводот е процес низ кој секојдневно поминуваат многу семејства низ светот кои што претходно поминале низ брачен бродолом и решиле да стават крај на тоа. Без оглед на тоа колку труд и посветеност вложиле брачните партнери да го одржат бракот, најчесто поради децата, понекогаш е невозможно да се остане во брак. После разводот, родителите имаат голем број егзистенцијални проблеми а истовремено се загрижени за тоа како разводот влијае на нивните деца. Децата од семејствата кои се разведуваат, најчесто остануваат без објаснувања и за нив тоа најчесто е непријатно и предизвикува болни емоции.

Кои се ефектите од разводот кај децата?

Децата од предучилишна возраст најчесто сите доживувања од опкружувањето  ги поврзат со себе. Еве еден пример, доколку детето гледа дека мама и тато се тажни најчесто тоа го поврзува со фактот дека нешто направило погрешно. Во голем број на случаи предучилишните деца мислат дека самите тие се виновни за разводот на родителите. Поголемите деца на родителите кои минуваат низ развод најчесто покажуваат: анксиозност, загриженост, намалена концентрација следствено и пад на школскиот успех, неуспешна социјализација со врсници, намалена самодоверба и сл.

Она што е најважно е дека децата подоцна во животот живеат по модели кои се научени во најраната возраст. Родителите најчесто се модели за сопствените деца, за тоа како треба една врска помеѓу двајца возрасни луѓе да изгледа. Така, некои деца го повторуваат моделот на своите родители а некои пак се одлучуваат за сосема спротивен модел. Пример, доколку родителите доживувале кулминација во своите кавги пред детето, тоа живее со стравот дека мама и тато ќе се разделат или ќе се повредат еден со друг. Тоа дете може од најрана возраст да донесе одлука дека во неговиот брак нема да има кавги воопшто. Истото дете може да донесе и поинаква одлука од типот: бракот е тежок и стресен, затоа нема да формира брак кога ќе стане возрасен човек.

Постојат и обратни ситуации, односно семејства каде бракот не функционирал поголем дел од времето, каде родителите постојано биле во лоши односи, кавги и семејно насилство. Во тој случај, разводот некако ја смирува ситуацијата. Децата од таков брак после разводот се растеретуваат од стресот и може да си ја вратат самодовербата, да се намали анксиозноста кај нив, да ги поправат оцените во училиште и да стекнат нови пријателства.

Што можете да направите за Вашето дете после развод

За почеток секој родител е добро да знае дека детето заслужува одговори на некои прашања. Постојано разговарајте со детето, дајте му објаснувања за промената која настанала во семејството. Разговарајте со детето соодветно на неговата возраст и одговорете на сите негови прашања најсоодветно што можете. Претходно подгответе се што ќе му кажете на детето, бидете рационални и искрени. Објаснете му на детето дека тоа не е виновно затоа што мама и тато се развеле, дека тоа било ваша заедничка одлука.

Децата од предучилишна возраст па до пубертет, важно е за почеток да ги знаат сите технички детали: кај ќе живеат, со кого и во какви услови ќе го гледаат другиот родител. Можете да им кажете на децата: » мама и тато се договорија да живеат одвоено«, »не се согласувавме«, »пробувавме на различни начини, но не успеавме да ги решиме проблемите« и сл.

Не заборавајте да му кажете на Вашето дете дека е сакано и дека дошло на свет затоа што мама и тато се сакале. Без оглед на тоа колку сте лути или бесни на поранешниот партнер, потрудете се тоа да не го пренесете на детето. Потрудете се да не се поставите презаштитнички поради стравот дека детето ќе биде повредено на начинот на кој сте биле Вие повредени. Дајте му можност само да одлучи дали ќе му верува на другиот родител, со тоа што ќе му објасните како да се заштити од непосакувани ситуации. Никогаш не го ставајте детето во средина, односно не дозволувајте да биде ваш пренесувач на пораки до другиот родител или обратно.

Не заборавајте, колку и да е тешко после раводот, потрудете се да вложите максимално време, емоции, трпение и љубов во вашиот однос со децата. Барајте помош од поширокото семејство и пријателите и понудете му на детето опкружување со драги луѓе во кои има доверба.

 

 divorce

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: